Uusi kirjallisuusfestivaali 8.-9.9.2023 - ohjelmisto
Oulun kirjailijaseura ry järjestää Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtuman kahdeksannen kerran 8.-9.2023 Oulussa. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa kirjailijat Pekka Jaatinen, Päivi Tuulikki Koskela, Aapo Kukko, Kaarina Kailo, Timo Miettinen, Timo Tikkala sekä Tuomo Heikkinen. Festivaalilla keskustellaan myös Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaanin matkasta näyttämölle. Festivaalilla esiintyy tanskalainen kirjailija ja käsikirjoittaja Randi Lindholm Hansen. Lisäksi festivaalilla esitellään tämänvuotiset Botnia-palkintoehdokkaat.
Tapahtumapaikkoina ovat Oulun kirjallisuuden talo, Kulttuuritalo Valve sekä Oulun teatteri. Festivaalin järjestää Oulun kirjailijaseura ry yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa.
Festivaalia ovat tukeneet Oulun kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Osuuskauppa Arina, Hätälä, Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia ja Booky.fi.
Perjantai 8.9.2023
Klo 13 Ääni- ja e-kirjasopimukset Oulun kirjallisuuden talo, Hallituskatu 9, Oulu
Suomen Kirjailijaliiton juristi Eeva Asikainen kertoo e- ja äänikirjasopimuksista. Luennon aikana käydään läpi kustannussopimusten sisältöä ja erityisesti niitä seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon digitaalisista julkaisumuodoista sovittaessa. Lisäksi tarkastellaan uutta tekijänoikeuslain sääntelyä.
|
|
Kuvaaja Heli Sorjonen
|
Klo 16 Art goes Afterwork: Uuden kirjallisuusfestivaalin ajavaiset Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Me ja muu Eurooppa – mikä on eurooppalaisuuden suunta? Esitelmä- ja keskustelutilaisuudessa Suomen tietokirjailijoiden kirjailijavieras, akatemiatutkija Timo Miettinen Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta Helsingin yliopistosta alustaa Euroopasta. Miettisen puheenvuoron jälkeen on paneelikeskustelu eurooppalaisuudesta. Paneelissa ovat Miettisen lisäksi professori Jouni-Matti Kuukkanen Oulun yliopistosta, Pohjois-Pohjanmaan liiton kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä ja entinen kansanedustaja, ministeri ja europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari. Keskustelun pohjana on Timo Miettisen kirja Eurooppa – Poliittisen yhteisön historia (Teos, 2021).
Timo Miettinen on julkisuudesta tunnettu kommentaattori, joka on perehtynyt paitsi Euroopan unioniin niin myös syvällisesti eurooppalaiseen filosofiaan, aatehistoriaan ja politiikkaan. Eurooppa – Poliittisen yhteisön historia -kirja palkittiin Vuoden 2021 historiateoksena sekä Kalevi Sorsa -palkinnolla. Kirja on yleistajuinen johdatus Eurooppaan poliittisena yhteisönä, sen filosofisiin ja aatehistoriallisiin juuriin antiikista lähtien.
Tilaisuuden järjestää Suomen tietokirjailijat ja Oulun kirjailijaseura ry.
|
|
Kuvaaja Heli Sorjonen
|
Klo 18 Avi Heikkinen ja Aapo Kukko: Ethän kuole ennen minua Kulttuuritalo Valve, Sarjakuvagalleria!, Hallituskatu 7, Oulu
Ethän kuole ennen minua -näyttely esittelee Avi Heikkisen ja Aapo Kukon vuonna 2023 julkaistavaa samannimistä sarjakuvaa. Teos käsittelee isyyteen liittyviä kipeitä tunteita neljän lohduttoman yliluonnollisen tarinan kautta. Näyttely paljastaa sarjakuvan taustoja asettamalla rinnakkain sarjakuvan kuvallisen käsikirjoituksen ja lopulliset piirrokset.
Tilaisuudessa Aapo Kukko esittelee näyttelyn ja kertoo teoksesta. Näyttely on avoinna 1.8.-13.9.2023 päivittäin klo 10–20. Tilaisuuden järjestää Oulun Sarjakuvakeskus. |
|
|
Klo 20 Festivaaliklubi Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Tuomo Heikkinen kertoo uutuusromaanistaan Sillanrakentaja (Aviador, 2023). Heikkisen esikoisteos on mystisyydellään lumoava romaani ystävyydestä. Kirjan alussa mies lahjoittaa paikkakunnalle saapuneelle romaanin kertojalle kanin. Siitä heidän ystävyytensä alkaa. Toinen miehistä kärsii muistiongelmista ja parantaa ihmisiä. Kertoja, jonka ympärillä kuolee ihmisiä, yrittää opetella pitämään kanista huolta. Tapahtumarikkaan kesän aikana he tapaavat sekä tuttuja että tuntemattomia, kohtaavat selittämättömiä asioita ja kokevat paljon surua. Sillanrakentajan pohjana ovat toimineet Heikkisen kirjoittamat runot. Omaäänisellä tyylillä kirjoitettu romaani herättää kysymyksiä, joihin vastauksia saa janota viimeiseen saakka. Heikkistä haastattelee tutkija Jyrki Korpua.
|
Kuvaaja Tero Kyllönen
|
|
Tanskalainen kirjailija ja käsikirjoittaja Randi Lindholm Hansen tulee Art Hub Pikisaareen syyskuun ajaksi luomaan kollektiivisesti uutta materiaalia flash-fiction- ja proosarunokokoelmaansa The Island Collection. Hän kehittänyt kokoelmaansa eri paikossa ja yhteisöissä Tanskassa ja Ruotsissa. Art Hub Pikisaaressa Randi Lindholm Hansenin työskentelyn keskiössä on tekstimuodon rajojen ja performatiivisuuden potentiaalin tutkiminen ja haastaminen. Olennaisessa osassa on myös keskeneräisen teoksen esittäminen ja jakaminen ympäröivän yhteisön kanssa. Hänen tuo yhteisölliseen käsittelyyn The Island Collectionin keskeiset teemat, jotka koskettavat läheisyyttä, syrjäisyyttä ja yksinäisyyttä. Klubilla hän esittää otteita The Island Collectionista.
|
Kuvaaja Nina Parsons
|
|
Klubin päätteeksi esiintyy Dimi Salo, joka on oululainen lauluntekijä, muusikko, musiikkipedagogi ja musiikkitoimittaja. Salon esikoisromaani ja toinen kokopitkä albumi Sopivanlaiset julkaistiin maaliskuussa. Albumia ja romaania voi nauttia erikseen, mutta myös yhdessä, kuin musiikkinäytelmää. Sopivanlaiset on 2010-luvulle sijoittuva yhteiskunnallinen teoskokonaisuus, jossa seurataan kolmihenkisen oululaisperheen elämää. Aava-tytär, Hannele-äiti ja Juhani-isä kerivät auki ajatuksiaan, tunteitaan ja muistojaan. Sopivanlaiset käsittelee ikää, sukupuolta, työelämää ja mielenterveyttä. Mitä on olla sopivanlainen itselle ja muille? Salo esittää Sopivanlaiset-albumin lauluja soolona. Liki 15 vuotta musiikkialalla toiminut nainen on tehnyt yhteistyötä Jukka Takalon, Kauko Röyhkä & The Bootsien, Radiopuhelinten, J. A. Mäen sekä Remu Aaltosen & Skuugi Darlingsin kanssa, toimien taustalaulaja-kosketinsoittajana albumeilla ja livekokoonpanoissa.
Klubin juontaa kirjailija Katri Rauanjoki. Oulun Energia on tukenut klubin järjestämistä. Klubille on vapaa pääsy.
|
Kuvaaja Henry Salmi
|
Lauantai 9.9.2023
Klo 11 Päivi Tuulikki Koskela ja Hanna Kenakkala: Varastettu metsä Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Varastettu metsä -lastenkirjan (Atrain&Nord, 2023) on kirjoittanut Päivi Tuulikki Koskela ja kuvittanut Hanna Kenakkala.
Nea, Niilo ja Venla lähtevät lomalle Hossan kansallispuistoon, mutta törmäävät arvoitukseen. Mitä tunnuksettomien valkoisten rekkojen kyydissä kuljetetaan, ja minne? Lasten uteliaisuus vie heidät röyhkeiden rikollisten jäljille – ja suureen vaaraan. Varastettu metsä -kirjassa saadaan seikkailun myötä myös tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja lajikadosta. Kirjailija Päivi Tuulikki Koskela on kirjoittanut satuja televisioon ja varhaiskasvatuksen käyttöön. Häneltä on julkaistu aiemmin kaksitoista lasten- ja nuortenkirjaa, osa entisellä nimellä Honkakoski. Varastettu metsä on Päivi Tuulikki Koskelan kolmas ympäristöteemainen seikkailukirja. Aiemmin ovat ilmestyneet Seikkailu Itämeressä ja Operaatio IlmastoAreena.
|
Kuvaaja Noora Slotte - Studio P.S.V. |
|
Klo 11.30. Aapo Kukko: Puhumalla paras Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Aapo Kukon Puhumalla paras -sarjakuvaromaanin (Zum Teufel, 2023) esittely. Puhumalla paras on lähes 300-sivuinen sarjakuvaromaani, joka pohjautuu pasifisti Yrjö Kallisen elämänvaiheisiin. Teoksen keskiössä ovat Oulun tapahtumat alkuvuodesta 1918, jolloin Kallinen oli sovittelijana punaisten ja valkoisten välillä sekä toukokuu 1948, jolloin Kallinen toimi vielä hetken aikaa Suomen puolustusministerinä. Kukkoa haastattelee kirjailija Anna Isola.
|
|
|
Klo 12 Pekka Jaatinen: Kiestinki - Motti 1941 Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Pekka Jaatisen Kiestinki - Motti 1941 -romaanin (Johnny Kniga, 2023) Oulun julkistaminen.
Kiestinki on sotaromaani miehistä tulihelvetissä. Hjalmar Siilasvuon suomalaisjoukkojen tehtävänä on katkaista Murmanskin rata. Saksalaisten tarkoitus on tukea hyökkäystä von Falkenhorstin johdolla. Kiestingin hyökkäys sujuisi hyvin, jos saksalaiset hoitaisivat oman sektorinsa yhtä tehokkaasti kuin suomalaiset omansa. Suomalaisen jalkaväkiryhmän ruudinsavuisen hyökkäyksen tilanteisiin heittäydytään täysillä mukaan, ja ankarissa taisteluissa kertojakin vaihtuu valitettavan moneen kertaan. Eikä omaa tarinaansa kertovaan neuvostoliittolaiseen tarkka-ampujaan tunnu tehoavan mikään. Lopulta suomalaiset huomaavat menneensä liian pitkälle, ja jääneensä yksin. Jaatisen romaanilla on vankka todellisuuspohja. Jaatista haastattelee kirjailija Anna Isola.
|
Kuvaaja Jaakko Mylly - Jäljen jättiläinen |
|
Klo 12.30. Barbara Alice Mann ja Kaarina Kailo: The Woman Who Married the Bear Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Barbara Alice Mann ja Kaarina Kailo: The Woman Who Married the Bear - The Spirituality of the Ancient Foremothers (Oxford University Press, 2023).
Tarinoita karhun kanssa talvehtineesta naisesta kerrotaan kautta maailman. Ne ovat myös laajalle levinneitä alkuperäiskansojen keskuudessa ja ulottuvat Pohjois-Amerikasta ja Skandinaviasta Venäjälle, Armeniaan, Kreikkaan ja Koreaan. Tarinoiden uskotaan juontavan kaukaa paleoliittiseltä aikakaudelta. Antropologia, historiankirjoitus ja sukupuolen tutkimus sekä arkeomytologia ovat jo parin kymmenen vuosikymmenen ajan todistaneet uusien metodien avulla, että patriarkaalista yhteiskuntajärjestelmää edelsi matristinen Vanha Eurooppa, Tonavan sivilisaatio, jumalatarkulttuuri. Irokeesitutkija ja Karhuklaanin jäsen Barbara Alice Mann ja Kaarina Kailo ovat kirjoittaneet yhdessä vertailevaa tutkimusta edustavan teoksen karhu-uskonnon yhteisistä ja erilaisista juonteista matriarkaalisesta ja patriarkaalisesta näkökulmasta. Niin karhua kuin Suurta Äitiä kunnioitettiin elämänvoiman symbolina paitsi Euroopassa, myös Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa. Karhun ja naisen avioliitosta kertovat tarinat ovat myös karhunpeijaisten tärkeä tausta, jonka Mann ja Kailo tekevät näkyväksi poiketen valtavirran karhututkimuksista. Teoksen kuvaus eroaa merkittävästi patriarkaalisesta äitikuvasta, joka on sentimentaalinen ja kaksijakoinen, joko jalustalle nostettu ihanneäiti tai huora.
Dosentti, tietokirjailija, ite-taiteilija Kaarina Kailo on tutkinut laajamittaisesti suomalaista ja alkuperäiskansojen kansanperinnettä, kulttuuria ja tietojärjestelmiä. Uusia tuulia nostattanut aktivisti on toiminut naistutkimuksen viroissa kanadalaisissa ja suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimusinstituuteissa, mm. Simone de Beauvoir-instituutin vt. johtajana ja Oulun yliopiston naistutkimuksen professorina. Kailoa haastattelee kirjailija Anna Isola.
|
Kuvaaja Adelaide Växland |
|
Klo 13 Botnia-palkintoehdokkaiden esittely Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Tilaisuudessa esitellään tämänvuotiset Botnia-palkintoehdokkaat. Palkinto jaetaan seitsemättä kertaa.
Ehdokkaat ovat: Johanna Hulkko: Onnenpäiviä, Atena (2023) Laura Juntunen: Subutex-kaupungin kasvatit, Into (2022) Silja Kejonen: Äiti ja sylikoira, Gummerus (2023) Tommi Kinnunen: Pimeät kuut, WSOY (2022) Riikka Pulkkinen: Lumo, Otava (2022) Jenni Räinä: Suo muistaa, Gummerus (2022) Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset, Tammi (2022) Miila Westin: Loputon talvi. Myyttiset 1, S&S (2023)
15 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Lisäksi kielirajausta ei ole – riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä.
Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura ry. Palkintosumma on 15 000 euroa. Sen lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Hätälä. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä ja Booky.fi. Botnia-voittaja nimetään lokakuussa.
|
|
|
Klo 14 Timo Tikkala: Sivullisia – henkilökuvia Italian historiasta Kulttuuritalo Valve, Valveen Paljetti -kahvila, Hallituskatu 7, Oulu
Timo Tikkala: Sivullisia – henkilökuvia Italian historiasta -esseekokoelma (Atrain & Nord, 2023).
Kirjan esseet risteilevät Italian 1900-luvun historiassa. Tarkastelukulma kulkee suurten poliittisten linjojen taustalla kulkevissa henkilötarinoissa, joiden kautta lähestytään ajankuvaa. Päähuomion saavat henkilöt, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta hiukan pimentoon. Italiassa he eivät ole tuntemattomia, mutta Suomessa tilanne on osaksi toinen. Suurin osa kirjassa käsiteltyjen henkilöiden vaiheista sijoittuu toisen maailmansodan viimeisiin vuosiin, joiden aikana fasistinen Italia rapistui sisällissodan päätteeksi. Ajanjakso on yksi Italian historian kipupisteistä. Osa kirjan henkilöistä on ollut lähellä vallan ydintä, toiset taas on nostettu jalustalle vasta kuolemansa jälkeen. Lähes kaikille on ollut yhteistä se, että he ovat joutuneet perustelemaan omia tekojaan moraalinsa ja yhteiskunnan arvojen ristipaineessa. Laura Lahdensuu on suomentanut kirjaan kolme muusikko Fabrizio De Andrén tekstiä. Kuvituksen kirjaan on tehnyt taiteilija Enrico Mazzone.
Timo Tikkala on historian, yhteiskuntaopin ja filosofian opettaja sekä tietokirjailija. Häntä yhdistää Italiaan siellä suoritetut opinnot, erilaiset koulu- ja tutkimusprojektit sekä kiinnostus maan historiaan, yhteiskuntaan, kieleen ja kulttuuriin. Haastattelijana toimii FM, historian, yhteiskuntaopin ja filosofian opettaja Anne Siikaluoma-Tervonen. Tilaisuus toteutetaan Oulun ja Kemin Dante-seurojen yhteistyönä.
|
Kuvaaja Riika Tikkala |
|
Klo 17-18.30 Romaanista näyttämölle - Ei kertonut katuvansa Oulun teatteri, Suuri näyttämön lämpiö, Kaarlenväylä 2, Oulu
Keskustelutilaisuuden aiheena on Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaanin matka näytelmäsovitukseksi ja edelleen samannimiseksi näyttämötoteutukseksi. Keskustelemassa ovat Ei kertonut katuvansa -näytelmän dramaturgi Susanna Airaksinen ja ohjaaja Piia Peltola. Keskustelua moderoi kirjallisuuden ja käsikirjoittamisen läänintaiteilija Janne Rosenvall. Keskustelu on järjestetty yhteistyössä Oulun kirjailijaseuran ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Tilaisuus on maksuton. Keskustelun jälkeen näytelmä alkaa klo 19.
|
|
|
Klo 19 Ei kertonut katuvansa -näytelmä Oulun teatteri, Suuri näyttämö, Kaarlenväylä 2, Oulu
Ei kertonut katuvansa perustuu Tommi Kinnusen menestysromaaniin. Eletään vuotta 1945 ja toinen maailmansota on loppumassa. Viisi naista matkaa saksalaisten tukikohdasta kotiin läpi poltetun lapin. Maisema avautuu painajaismaisen avarana. Nälkä kaihertaa, väsymys painaa. Oma mieli ei jätä rauhaan. Menneisyyden miehet työntyvät esiin ja vaativat vastauksia. Vaativat, mitä milloinkin. Karmea kävelyretki onkin lopulta matka omaksi itseksi, omien valintojen herraksi. Jos siitä selviää hengissä. Jos selviää järjissään.
Lippu: 39 euroa (ostetaan suoraan Oulun teatterilta)
Lisätietoa näytelmästä: |
|
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen
tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi
050 347 4470
www.oulunkirjailijaseura.fi/festivaali
Aiemmat festivaalit 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016